ZAKLJUCAK


U ovoj knjizi govorili smo o jedinstvenim blagodatima kojima je Allah, dž. š., obdario Sulejmana, a. s., i o njegovom superiornom znanju koje prethodno nije dato nijednom insanu. Za svakog onoga ko pažljivo posmatra i cita sa namjerom uzimanja uzora, u kur’anskom kazivanju o Sulejmanu, a. s., nalaze se izuzetni savjeti i važni išareti koji upucuju na današnjicu.
Sulejman, a. s., kao državnik iskazuje jedno idealno ponašanje. Svi muslimani uzorno ponašanje ovog mubarek insana trebaju uzeti za uzor. Svi muslimani bi, poput Sulejmana, a. s., trebali biti pravedni, ponizni, bogobojazni, pametni, promišljeni, saburli i odlucni, pošto je ovaj moral, kojeg je, kao primjer, Allah, dž. š., pokazao cijelom covjecanstvu, jedan put koji ce, kako na Ahiretu tako i na dunjaluku, vjernike dovesti do velikih uspjeha i pobjeda.
Kao što smo prethodno istakli, u Kur’anu se govori i o hzr. Zulkarnejnu, koji je poput Sulejmana, a. s., na Zemlji postigao veliku moc i dominaciju. I u životu hzr. Zulkarnejna postoje lijepi uzori za vjernike. Allah, dž. š., mu je dao vlast na zemlji: “Mi smo mu dali vlast na zemlji i omogucili mu da izvrši ono što želi” (Al-Kahf, 84). Gdje god je išao, on je ljudima donosio mir, sigurnost i pravdu; ucinio je da Allahova vjera gospodari Svijetom. Muslimani bi kao svoj uzor trebali uzeti i ovog mubarek insana, koji je posjedovao jak i odlucan karakter. (Za detaljnije podatke v. Kehf Suresi’nden Günümüze Isaretler, Harun Yahya, Kültür Yayincilik, 2001.)
Ako muslimani kao svoje životne uzore uzmu ove mubarek ljude, koje im je Allah, dž. š., poslao kao pojedinacne mudrosti i ako za svoj životni cilj imaju jedino Allahovo zadovoljstvo, i oni ce, nesumnjivo, postici velike uspjehe i pobjede.
Danas se jedan za drugim realiziraju išareti da ce islamski moral zagospodariti Svijetom. Na podrucju cijelog dunjaluka velikom brzinom se povecava usmjeravanje ka Allahu, dž. š. Vijesti o usmjeravanju ka Allahu, dž. š., narocito su zastupljene u najcitanijoj svjetskoj štampi; hiljadama pripadnika raznih vjera prihvataju islam i podvrgavaju se Pejgamberovom putu. Nesumnjivo, ovo usmjeravanje ce se znatno povecati sa bliskim upoznavanjem sa islamskim moralom, koji ljude poziva na mir, toleranciju i spokoj.
Iz svih ovih dešavanja se razumije da ce se svjetska dominacija islamskog morala, ako Bog da, moci realizirati u skoro vrijeme, predvodena mocnim liderstvom jednog naroda. Jedini narod na Svijetu koji posjeduje ovo iskustvo i akumulaciju je turski narod. To je ocita cinjenica na koju danas upozorava i niz stratega i politicara Zapada. Pored Balkana, Srednje Azije, Kafkaza i Bliskog Istoka, države cijelog Svijeta ce, pod liderstvom Turske, zahvaljujuci miru i spokojstvu koje nosi islamski moral, izaci iz haoticnog okruženja u kome se sada nalaze.
S Allahovim dopuštenjem, XXI st. ce biti jedna mubarek era u kojoj ce gospodariti islamski moral i u kojoj ce se na dunjaluku formirati život nalik na Džennet.